Ronilačke lokacije

KABAL

Tunel dug 25 m – 30 m koji prolazi ispod poluotoka Kabal. Ulaz je smješten na dubini od 9 m, odmah ispod betonskih stepenica koje vode do svjetionika na obali. Ovaj tunel predstavlja utočište za ribu bodeljku, ugora, crvenog šverta, kao i za ljuskare koji žive u mračnijim dijelovima podmorja poput slatkovodnih rakova te jedne vrste jastoga. Nakon izlaska iz tunela na drugoj strani poluotoka na dubini od 17 m, prije dolaska do slikovite nakupine stijena koji tvore svojevrsni labirint udolina i prolaza, nastavljamo roniti uz zid prekriven narančastim gorgonijama ( kožasti koralji ). Zidovi poluotoka su noću puni života – jastozi napuštaju svoja skrovišta, pojavljuju se narančaste kozice i hobotnice. Međutim, noćni zaroni se ovdje organiziraju samo kad je vrijeme savršeno te za napredne grupe.


LUČICE

Ovo je sigurno jedno od boljih pozicija za ronjenje u središnjoj Dalmaciji. Dva velika otvora na dubini od 3 m – 4 m tvore ulaz u prostrane komore promjera od oko 20 m i dubine od 37 m. Krš prekriva dno pružajući sklonište zmijačama i zvjezdačama. Zidove i strop nastanjuju jastozi, hobotnice, rakovi, riječni rakovi, mahovnjaci i ribe babice. Prednji dio špilje izrađen je od golog kamena vapnenca, sa vrlo malo nakupina spužvi, ali je zato to područje vrlo bogato morskim ježinama. Sjeverno od ulaza u špilju, na 3 m – 6 m, nalaze se zanimljive kamene formacije obrasle narančastim spužvama.

 


GLAVNA

To je zanimljiva pukotina u morskom dnu, gdje je prije tekao prapovijesni potok, vodeći do okomite pukotine u zidu podsjeća na vodopod i spušta se na dubinu od 40 m. Zid se proteže istočno i zapadno od ovog vodopada. Tu su se nastanile spužve, koralji i mahovljaci. Možete naići i na jastoge, rakove, hobotnice i razne vrste puževa i puževa golaća koji su se nastanili u plićaku.

 

 


LANTERNA

Kameniti nagib vodi nas prema zidu, koji doseže do dubine od 40 m. Zid prekrivaju narančaste gorgonije i nakupine žutih spužvi. To je mjesto dom jastozima i rakovicama. U plićaku možete naići na kamene blokove, krš i grebene koji kriju razne vrste beskralješnjaka.

 

 


SMOČIGUZICA (travna)

To je planina pod morem strmog zida koja se spušta i do 45 m. U zidu obitavaju riba bodeljka i murina, dok ribe ljuskavke i ribe česljoustke lebde iznad vrha zida. Ovdje se može uočiti i riba udičarka kako se skriva među stijenama. Strastveni promatrač može uočiti i modrulja (kostelja) koji se skriva u pukotinama stijena. U uvali gdje naši gliseri budu usidreni mogu se uočiti prekrasni morski konjići.

 


GOLUBINJA (OTOK BRAČ)

Golubinja je zanimljiva za sve kategorije ronioca. To ronilačko područje je paralelno sa obalom do maksimalne dubine od 28 m. Ta lokacija obiluje podzemnim stijenama i grebenjem, kao i raznim vrstama riba. Preporuča se za noćno ronjenje.

 

 


ZALA LUKA

Zala Luka predstavlja jedan veliki zid koji se pruža od obale prema otvorenom moru. To područje obiluje koraljima i ribama. Vrh zida seže od 10 m do 25 m, a dno od 30 m do 50 m. Ovo mjesto preporuča se za sve kategorije ronioca!

 

 


TATINJA

Tatinja je jedna stara olupina koja se nalazi na 30 m dubine. Brod je bio drven pa više ne postoji, ali teret je i dalje tu, poput keramičkog posuđa i kovanica iz 1864. godine. U plićem dijelu se nalazi i divan greben. Ovo mjesto se preporuča za sve kategorije ronioca.